[SQ] Lufta e Dytë Botërore. Shqipëria është nën pushtimin nazist. Gjermanët arrijnë të kapin dy vajza të reja dhe i torturojnë ato për të zbuluar lidhjet me lëvizjen komuniste. Në fund ata i ekzekutojnë duke i varur në litar në mes të qytetit për të trembur dhe terrorizuar popullin. Filmi është i bazuar në ngjarjen reale të dy heroinave Bule Naipi dhe Persefoni Kokëdhima.

[EN] World War Two. Albania is under Nazi occupation. The Germans manage to capture two young women and torture them to reveal their connections with the communist movement. In the end, they execute them by hanging them on a rope in the middle of the city to scare and terrorize the people. The film is based on the real event of the two heroines Bule Naipi and Persefoni Kokëdhima.

Titulli/Title: Ngadhenjim mbi vdekjen Kinostudio “Shqiperia e Re” 1967 Skenari/Script: Peci Dado, Gezim Erebara, Piro Milkani Regjisor/Director: Piro Milkani Operator: Saim Kokona Piktor/Painter: Ksenofon Dilo Kompozitor/Composer: Feim Ibrahimi Drejtor Filmi/Film Director: Todi Bozo Operator Zëri/Voice operator: Xhevat Behri Regjisore Montazhi/Editing Director: Vitori Celi Aktorët/Actors: Eglantina Kume…….. Mira Edi Luarasi…….. Afërdita Naim Frashëri……..Hans von Shtolc, kapiteni gjerman Rikard Ljarja……..Perlati Sheri Mita……..Villi Heller, togeri gjerman Timo Flloko……..Fatosi Demir Hyskja…….. Zyni Shaqiri, spiuni Andon Qesari……..Skenderi Antoneta Fishta…….. nëna e Mirës Drita Haxhiraj…….. gjimnazistja Pandi Raidhi……..xha Teloja Arqile Nesho…….. Lec Bushati…….. Sandër Prosi…….. mësuesi Diana Peza…….. Fioralba Paço…….. Saimir Kumbaro…….. Lec Shllaku…….. Petrit Llanaj…….. Vasili, këpucari Xhemil Tagani…….. Zejnulla Hatibi….. Ekzekuton orkestra e Teatrit dhe Operas Music played by Orchestra of Theatre and Opera. Dirigjent/Conductor: Rifat Teqja