Kodi i referencës I/2-919
Titulli Tregim per lojen e urte
Sinopsi Pamje e sallave ku luajne puntore, nxenes, intelektuale lojen e bukur te shahut. Njerez duke lujatur shah ne shtepi, klub, plazh, tren e kudo. Me grafike jepet historiku i lojes se shahut. Aspekte nga nje pikture e francezit Leon Zhere i cili ne te na ka dhene shqiptaret duke luajtur ne shah qysh ne shekullin XI. Pikture e Leninit duke lujatur me Gorkin. Librat dhe enciklopedite qe pershkruajne lojen e shahut. Vetetranet e pare te shahut tone. Foto e Gasper Roshit,Vangjel Gjikondit e Xhaferr Caushit i cili ne 1933 fitoi vendin e pare ne garen e pare te shahut. Shahistet te ndryshem duke luajtur. Portrete te shahisteve tane te njohur si Bujar Hoxha,Teodor Siliqi, Sotir Qirjako, Ylvi Pustina,Esat Dureaku,Eqerem Konci,Mendim Veizi,Floran Vila dhe Fatos Omari. Shahistet Ylvi Pustina dhe Fatos Muca duke luajtur. Ilir Karkanaqia duke luajtur. Ekipi yne qe mori pjese ne Olimpiaden nderkombetare te shahut qe u zhvillua ne Zvicer ne 1982 i cili perbehej nga Fatos Muca,Ilir Karkanaqe,Aldo Sarrimi e Zeqir Sula. Me foto jepen ndeshjet e tyre jashte shtetit. Aspekte nga kampionati i te rinjeve. Aspekte nga ndeshjet e djemeve dhe te vajzave te cilat kane filluar te marrin pjese gjeresisht ne kete loje. Pamje e qenders se Tiranes. Ne pallatin e Kultures zhvillohet Kampionati i 9-te Kombetar i Shahut. Aspekte nga lojnat e ndryshme. Pas perfundimit del kampoin Fatos Muca te cilit i vendosin medaljen. Aspekte nga ndeshja similante e mjeshtrit Fatos Muca me njerez dhe profesionite te ndryshem dhe te moshave te ndryshme. Mjeshtri takohet me nje vajze te vogel,me artistin e popullit Gaqo Cako dhe aktorin Pirro Malaveci me te cilet gjithashtu zhvillon ndeshjen. Pas ndeshjes flet (sinkron) Fatos Muca. Fatosi duke studiuar ne shtepi. Mjeshtri Zeqir Sula duke punuar ne teren, mjeshtri Aldo Zadrima duke studiuar teorine e shahut ne shtepi. Mjeshtri Llambi Qendro duke ndihmuar shahistet e tjere ne pervetesimin e lojes. Shahistet duke bere strervitje per kampionatin e ardheshem. Ata duke luajtur me pingpong, duke u lare ne pishine per te mbajtur ne forme gjendjen e tyre fizike.
Çmime
Skenarist Mendim Veizaj
Teksti
Regjisor mark Topallaj
Kompozitor Mira Mecule
Operator Diana Diamanti
Piktor
Montazhier Ikbale Jacellari
Zëri Asim Raxhimi
Kategoria Documentaries
Kroma
Viti i prodhimit 1984
Viti i premierës 1984
Numri i akteve 2
Kohëzgjatja (në minuta) 14.47
Vendi i prodhimit Shqiperi
Vendi i xhirimit Tirane
Producenti Kinostudio “Shqiperia e re”
Shënime
© Copyright Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit