Kodi i referencës I/2-845
Titulli Rruga e Brigadave
Sinopsi Pamje e shkolles “Kosova” ku degjohen zerat e nxenesve qe pergjigjen ne mesim. Ne nje klase mesuesja u jep nxenesve si detyre njohjen me rrugen e Barikadave. Pamje e albumit te rrugeve te ndryshme te Tiranes per te cilat nxenesit kane nxjerre shume te dhena. Nje grup nxenesisht te caktuar per t’u njohur me rrugen e “Barikadave” fillojne te fotografojne pjese te ndryshme te saj, shkaterrimin e shtepive te vjetra dhe ndertimin e apartamenteve te reja. Nje nga detyrat e nxenesve eshte dhe percaktimi i ish bazave te luftes qe ka pasur kjo rruge. Biseda e femijeve me veteranin. Foto me pamje te Tiranes para clirimit. Krahasimi i fotografive me po ato vende sot. Kronika te pazarit te vjeter te Tiranes. Pamje e po atij vendi sot. Femijet bashke me mesuesen dalin nga shkolla dhe fillojne te shetisin neper Tirane. (240,50m) Nxenesit duke degjuar nje veteran qe ju flet per historikun e rruges se “Barikadave” gjate luftes Nac-Cli (sinkron). Foto nga demostrata te ndryshme te bera ne kete rruge. Nxenesit vizitojne muzeun e luftes Nac-Cli, qe me pare ka qene ndertesa e Kuestures fashiste. Foto te heronjve te kesaj rruge. Vizita e pioniereve ne shtepine ku ka qene shtypshkronja ne kohen e luftes. Vendet ku Njesiti Gueril ka kryer atentate kunder tradhetareve. Vizita ne shtepite muze te luftes. Shtepia e Mine e Abdulla Ketes. Pamje e shtepise ku ka jetuar Ali Kelmendi. Pamje e pergjithshme e lagjes “Kodra e Kuqe”. Pamje e shkolles “Sami Frasheri”.(174m) Nje veteran i flet pioniereve per luften e Tiranes. Foto te heronjve qe u vrane gjate kesaj lufte ne rrugicat e rruges se “Barikadeve”. Nena e deshmorit Jorgji Agoni ju jep pioniereve lule nga kopshti i vet. Pionieret vendosin lule ne bustin e Qemal Stafes, Vojo Kushit dhe monumenti Partizani i panjohur. Veteranet Kico Coja, Gaqo Themeli, Ilo Tula, Thimi Dode, Jonulla Qirici e Resmie Resulli duke ecur. Te gjithe kane marre pjese ne luftimet qe jane bere ne kete rruge. Resmie Faslliu takohet me pionieret. Mbas gjithe ketyre njohjeve albumi i pioniereve eshte mbushur me shume te dhena e njohuri per kete rruge.(231,20m)
Çmime
Skenarist Klinton Gilani
Teksti
Regjisor Esat Ibro
Kompozitor
Operator Vladimir Marko
Piktor
Montazhier Ikbale Jacellari
Zëri Skender NUzi
Kategoria Documentaries
Kroma
Viti i prodhimit 1982
Viti i premierës 1982
Numri i akteve 3
Kohëzgjatja (në minuta) 22min
Vendi i prodhimit Shqiperi
Vendi i xhirimit Tirane
Producenti Kinostudio “Shqiperia e re”
Shënime
© Copyright Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit