Kodi i referencës I/2-941
Titulli Lapidari
Sinopsi Gjate nje beteje vritet nje nga partizanet te cilin shoket e varrosin. Vjen prane varrit nena me nusen e tij shtatezene. Kalojne muaj. Nusja lind djale. Gjate reformes agrare familjes se partizanit te vrare i japin token ku ndodhet varri i tij. Fillon punimi i tokave. Djali tashme disa vjecar punon bashke me te jemen dhe gjyshen. Kalojne kohe, fshati organizohet ne kooperative, fshataret ndertojne lapidarin e partizanit te vrare. Kalojne vite, prane lapidarit vrapojne diversantet te cilet kapen nga forcat e mbrojtjes. Vjen pranvera, kudo celin lulet. Vitet 60-te. Divergjencat e B.S. Stervitja e organizuar e cetes vullnetare te fshatit. Te rinjte ne marshim. Djali tashme eshte bere kombanjeri i kooperatives. Kooperativistet ndertojne ne vendin e lapidarit te vogel nje lapidar te madh qe i kushtohet deshmoreve te fshatit. Djali i partizanit te vrare martohet dhe ne dasmen e tij merr pjese i gjithe fshati. Punohet toka rreth lapidarit me traktore dhe femijet e kopeshtit vendosin lule ne varrin e partizanit e marrin prej tij fara nga lulet qe jane mbjelle ne te. Filmi eshte ndertuar me inskenime si film artistik.
Çmime
Skenarist Viktor Gjika
Teksti
Regjisor Esat Ibro
Kompozitor Nina Andoni
Operator Lionel Konomi
Piktor Suzana Varvarica
Montazhier Elpiniqi Coja
Zëri Koco Tollko
Kategoria Documentaries
Kroma
Viti i prodhimit 1985
Viti i premierës 1985
Numri i akteve 1
Kohëzgjatja (në minuta) 10.1
Vendi i prodhimit Shqiperi
Vendi i xhirimit
Producenti Kinostudio “Shqiperia e re”
Shënime Filmi eshte ndertuar me inskenime si film artistik.
© Copyright Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit