Reference Code I/3-78
Title Girls with Red Ribbons
Synopsis The film revolves around Jeta’s activity. She is a young girl, a student of the teachers’ training school. Jeta is a member of the underground resistance groups, and sets up the cell of the antifascist youth for this school. The fascist teachers want to force the students to sing the fascist hymn, which leads into one of the biggest demonstrations in the capital, in the course of which Jeta gives up her life.
Awards
Cast Marjeta Ilo Ljarja, Anisa Markarian, Vangjel Heba, Tinka Kurti, Drita Pelinku, Shpresa Berdellima, Dhimitra Plasari, Teuta Koci, Arben Imami, Edmond Budina, Sander Prosi, Zhani Zicishti, Edita Shkreta, Rudina Kovaci, Vangjel Toce, Llambi Kacani, Agim Shuke, Marika Kallamata, Eva Pellumbi, Vegim Xhani.
Screenwriter Luan Rama, Gezim Erebara
Scriptwriter
Director Gezim Erebara
Composer Aleksander Lalo
Camera Faruk Basha
Designer Arben Basha
Editing Neriman Furxhiu
Sound Fahri Jukniu
Cathegory Feature Film
Chroma
Year 1978
Release date 5 mars 1979, Tirane
Reels 11
Lenght (in minutes) 84min
Country of origin
Shooting locations Tirane
Producers Kinostudio “Shqiperia e re”
Notes Diskutimi i skenarit ne mbledhjen e Keshillit Artistik te dt. 22. 11. 1977. Recenca Dhimiter Xhuvani, Piro Milkani, Tomi Mece. Diskutojne Vitori Celi, Todi Bozo, Vath Koreshi, Halil kamberi, Marianthi Qemo, Faruk Basha, Niko Koleka, Gezim Erebara, Luan Rama, Vangjush Zallemi. Skenari ka nevoje per ndryshime e plotesime te pjeseshme. Diskutimi i filmit ne mbledhjen e Keshillit Artisik te dt. 4. 12. 1978. Diskutojne Dhimiter Xhuvani, Marianthi Qemo, Piro Milkani, Vath Koreshi, Marika Vogli, Kristaq Dhamo. Filmi vleresohet. Diskutimi i filmit me shoket e Ministrise se Kultures dhe me te aparatit te KQPPSH. Diskutojne Kristaq Dhamo, Gjergji Pano, Shaban Baxhaku, Tefta Cami, Gezim Erebara, Jakup Mato. Filmi vleresohet por ka nevoje per me teper ngjeshje dhe shkutime.
© Copyright Arkivi Qendror Shtetëror i Filmit